NovostiDodijeljene nagrade najuspješnijim autorima Tropletova literarnog natječaja

https://osimtg.ba/wp-content/uploads/2021/11/troplet-naslovna.jpg

Na samom početku voditeljica programa istaknula je da su strah od susreta, dodira i zagrljaja, koje je izazvala još uvijek aktualna pandemija, bili glavni motivi određivanja tema natječaja. Tako je tema za osnovne škole bila Susresti prijatelja, a za srednjoškolce Snaga susreta. Na natječaj je pristiglo oko 200 radova što je pokazatelj da su teme bile „u...

Na samom početku voditeljica programa istaknula je da su strah od susreta, dodira i zagrljaja, koje je izazvala još uvijek aktualna pandemija, bili glavni motivi određivanja tema natječaja. Tako je tema za osnovne škole bila Susresti prijatelja, a za srednjoškolce Snaga susreta. Na natječaj je pristiglo oko 200 radova što je pokazatelj da su teme bile „u sridu“ i da mladi jako vole pisati čime svjedoče o svojoj ljubavi prema hrvatskoj riječi. A to je jedna od smjernica u radu HKZ Troplet o čijem je djelovanju, nakon pozdrava svim nazočnima i zahvale domaćinima na gostoprimstvu, govorio predsjednik Miroslav Nikolić. Istaknuo je da povjerenstvo za izbor najuspjelijih radova nije imalo lak posao.

Nije lako bilo ni recezentu prof. dr. Marku Tokiću koji je rekao da: „…svaki taj rad zaslužuje čitanje i naše propitivanje nas samih i svijeta u kojem živimo. Da ga iznova vidimo okom djeteta koje izrasta u čovjeka. Tu. Ovdje. U Hercegovini i Bosni. Na svojoj zemlji. U svojoj tradiciji. Možda i kako bi iznova povjerovali da je život jači od svake nevolje. Možda i zato da se uvjerite da na svakom pedlju ove napaćene još uvijek postoje snovi i nade, postoji vjera i veliko mlado srce koje tuče buduće vrijeme.“ Naglasio je kako treba svakome od mladih pisaca iskazati poštovanje jer su se:“…usudili u svijetu zaglušenom od buke ( ili jeke praznine ) izreći blagu riječ vlastite nade.“

I usudili su se i izrekli su u rijekama milozvučnih riječi koje su u nastavku programa pročitali, a za svoja uspješna literarna djela uručene su im zaslužene nagrade – pohvalnice, novčane nagrade, primjerak zbornika, zastavu Herceg – Bosne i knjigu Marka Tokića Sasvim obične pjesme.

Nagrađeni osnovnoškolci su:

  1. Lea Ivanić, Osnovna škola Gromiljak, Kiseljak
  2. Ljubica Boban, Osnovna škola fra Stipana Vrljića, Sovići, Grude
  3. Paola Kevilj, Osnovna škola Franice Dall’era, Vir, Posušje
  4. Viktorija Džidić, Osnovna škola Cim, Mostar
  5. Marija Elizabeta Barišić, Osnovna škola Ivana Mažuranića, Tomislavgrad, PŠ Franje Nevistića, Šujica

Želimo pozvati mlade da se nastave izgrađivati pisanjem i  ustraju na tom putu jer na njima ostaje briga za očuvanje naše lijepe hrvatske riječi.

Marija Elizabeta Barišić – Susresti prijatelja

Kako je lijepo ne biti sam

na životnom putu.

Imati pravu podršku il’ pratnju

prijatelja il’ druga

jer život nikome ne treba biti tuga

Ako ga nemaš, traži ga.

Ja ti posvjedočiti mogu,

jer moj život bio je

potučen do nogu.

Ali svjetlo na kraju tunela

obasja mene i život moj

kad spoznah da pravi prijatelj

meni je moj Bog.

Ne lutaj daleko, ne traži ga

jer svaka kap zraka

koju udahneš je on.

Sunčana zraka koja te toplo miluje

i pokret i korak je on.

Zato svemu priđi s ljubavlju

i bit ćeš ljubljen jer

ljubav, to je tvoj Bog.

Marija Elizabeta Barišić, 9 r.

OŠ Ivana Mažuranića

Tomislavgrad, Franje Nevistića, Šujica

Početna

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *