Dramska i literarna sekcijaNovostiIvani Jurčević uručena prva nagrada na literarnom natječaju „Ivo Andrić – naš nobelovac“

https://osimtg.ba/wp-content/uploads/2022/10/nas_novelovac_2022_nas.jpg

Ivana Jurčević, učenica devetog razreda Osnovne škole Ivana Mažuranića Tomislavgrad prvonagrađena je na literarno-likovnom natječaju „Ivo Andrić – naš nobelovac“. Natječaj je raspisao Katolički školski centar “Petar Barbarić” Travnik, a Ivana je u natječaju sudjelovala u sklopu Literarne sekcije koja djeluje u OŠ Ivana Mažuranića Tomislavgrad. Tema ovogodišnjeg literarnog natječaja za osnovnu školu je „Nije...

Ivana Jurčević, učenica devetog razreda Osnovne škole Ivana Mažuranića Tomislavgrad prvonagrađena je na literarno-likovnom natječaju „Ivo Andrić – naš nobelovac“. Natječaj je raspisao Katolički školski centar “Petar Barbarić” Travnik, a Ivana je u natječaju sudjelovala u sklopu Literarne sekcije koja djeluje u OŠ Ivana Mažuranića Tomislavgrad. Tema ovogodišnjeg literarnog natječaja za osnovnu školu je „Nije život lak ni slobodan ni siguran, ali može o njemu da se mašta bogato i priča mudro, pronicljivo, šaljivo“, citat iz Andrićeve pripovijetke Priča o vezirovom slonu.

Napomenimo da je učenica Ivana mlada autorica izuzetnog talenta i spisateljske zrelosti i da joj je ovo treća književna nagrada u proteklih godinu i pol dana. Ovoj nagradi prethodila je „nagrada za najkreativniji literarni rad“ udruge Mlada pera iz Čakovca, a bila je i među nagrađenima u izboru za najljepše pismo na Međunarodnom natjecanju u pisanju pisama za mlade 2022. koje u BiH zajednički organiziraju Hrvatska pošta Mostar, Pošta Srpske i BH Pošta.

Povodom manifestacije Andrićevi dani 2022., učenici i djelatnici KŠC-a “Petar Barbarić” Travnik upriličili su svečanu akademiju na kojoj su dodijelili nagrade za najbolja likovna i literarna ostvarenja. Povjerenstvo za izbor najboljih radova dodijelilo je nagrade sljedećim učenicima:

Kategorija literarni radovi (osnovna škola)

  1. mjesto – Ivana Jurčević, 9. razred, Osnovna škola Ivana Mažuranića, Tomislavgrad, mentorica Šima Majić
  2. mjesto – Luka Barić, 9., KŠC „Sveti Josip“ – Osnovna škola, Sarajevo, mentorica Nataša Kelić
  3. mjesto – Lucijana Vujica, 6. razred, Osnovna škola „Brestovsko“ Kiseljak, mentorica Milenka Skopljak

Kategorija likovni radovi

 1. mjesto – Sara Gabrić, 9.b, OŠ „fra Marijan Šunjić“ Novi Travnik, mentorica Kristina Vidak
 2. mjesto – Dora Gržić, 9.b , KŠC „Petar Barbarić“ – Osnovna škola Travnik, mentorica Kristina Vidak
 3. mjesto Mirna Barišić, 8.b, KŠC „Petar Barbarić“ – Osnovna škola  Travnik, mentorica Kristina Vidak

Kategorija literarni radovi (srednja škola – tema: „Narod strada, šapuće i brani se, ako ne može drugačije a ono ovako, pričama u kojima živi njegova nejasna ali neuništiva želja za pravdom, za drugačijim životom i boljim vremenima“)

 1. mjesto – Nejra Kajmak, 3. r. Srednje mješovite škole „Travnik“
 2. mjesto – Haris Sadiković, 4. r. Srednje tehnička škola „Bugojno“
 3. mjesto – Ajdin Jusufspahić, 3. r. Mještovite srednje škole „Bugojno“

Također, nadahnuti Andrićevim stvaralaštvom, učenici Dramske sekcije Osnovne škole spomenutog Centra pod vodstvom psihologa Antonija Bilića i nastavnika Ivana Volića izveli su dramski prikaz „Panorama“. Isto su učinili i učenici Dramske sekcije Srednje škole pod vodstvom prof. Ivone Rajković izvevši prikaz „Most na Žepi“, kao i akademski glumac Matej Baškard koji je odigrao ulomak iz Andrićevog eseja „Kako sam ulazio u svijet knjige i književnosti“ na samom početku. Na kraju su skladbu „Poljubi zemlju“ izveli članovi njihovog Mješovitog zbora. A posebnu pažnju publike svojom izvedbom na klaviru zadobio je Leon Bralić, učenik 2. razreda osnovne škole.

Istaknimo i to da su na ovoj manifestaciji zajedno s predmetnim nastavnicama sudjelovali učenici osmih razreda OŠ Ivana Mažuranića Tomislavgrad u sklopu terenske nastave iz hrvatskog jezika. Iznimnu ljubaznost i susretljivost iskazao je ravnatelj Osnovne škole KŠC-a “Petar Barbarić” Travnik gdin. Anto Rajić, kao i ostali djelatnici ovoga Centra. Osim KŠC-a, osmaši su posjetili još i Rodnu kuću Ive Andrića i Zavičajni muzej, kao i Travničku tvrđavu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *