NovostiObilježili smo Mjesec hrvatske knjige

https://osimtg.ba/wp-content/uploads/2020/05/mjesec_hrvatske_knjige_2015.jpg

Upalimo lampice za čitanje! Kao i svake godine Mjesec hrvatske knjige 2015. Obilježava se u razdoblju od 15. listopada do 15. studenoga. Posvećen je svjetlosti, a središnja tema je manifestacije vezana uz odluku Opće skupštine UN-a koja je 2015. godinu proglasila Međunarodnom godinom svjetlosti i tehnologija zasnovanih na svjetlu. Što može bolje upaliti lampice u...

Upalimo lampice za čitanje!
Kao i svake godine Mjesec hrvatske knjige 2015. Obilježava se u razdoblju od 15. listopada do 15. studenoga. Posvećen je svjetlosti, a središnja tema je manifestacije vezana uz odluku Opće skupštine UN-a koja je 2015. godinu proglasila Međunarodnom godinom svjetlosti i tehnologija zasnovanih na svjetlu.

Što može bolje upaliti lampice u našim glavama nego dobro odabrana knjiga?

Mjesec hrvatske knjige obilježili smo u našoj školskoj knjižnici kroz izradu i ilustraciju raznobojnih straničnika koji će poslužiti prilikom čitanja raznih zanimljivih knjiga i slikovnica. Straničnike su izradile učenice VII.c razreda.
Učenici II.b razreda crtali su svoj najdraži lik iz omiljene priče ili bajke i tako otplovili u svijet mašte izmišljajući priče i svoje glavne junake.
Posjetila nas je i knjižničarka iz gradske knjižnice, Mahira Isak, s kojom smo dogovorili buduću suradnju.
Što je STRANIČNIK („bookmarker“)?
Devedesetih godina dvadesetog stoljeća umjesto engleske riječi „bookmarker“ nametnuo se i udomaćio izraz „straničnik“ kao najprimjereniji hrvatski naziv koji ima i funkcionalnu i likovnu dimenziju. Riječ straničnik imala je u raspravama konkurenciju u ovim izrazima: knjižnik, knjižna oznaka, označivač knjige, dočitnica, čitostop i sl. Straničnici su mijenjali oblik i ukrasne motive kroz povijest, a ponekad su predstavljali mala umjetnička djela. Knjige također mogu imati vlastitu vrpcu u funkciji straničnika, ali ona ne može dosegnuti raskoš, ljepotu i zanimljivost pravih straničnika.

FOTOGALERIJA!

(tekst i foto: Klaudija Klišanin, školska knjižničarka)