NovostiObilježili smo u našoj knjižnici Svjetski dan pripovijedanja

https://osimtg.ba/wp-content/uploads/2020/05/svjetski_dan_pripovijedanja_2016.jpg

Svjetski dan pripovijedanja globalna je manifestacija koja se 20. ožujka održava u brojnim zemljama. Svake se godine odabire tema koja je okosnica svih događanja, a u 2016. odabrane su snažne žene. Ovaj dan obilježili smo malo ranije, u petak 18. ožujka, jer je ove godine 20. ožujka nedjelja. Radionica je osmišljena prema hrvatskoj narodnoj bajci...

Svjetski dan pripovijedanja globalna je manifestacija koja se 20. ožujka održava u brojnim zemljama. Svake se godine odabire tema koja je okosnica svih događanja, a u 2016. odabrane su snažne žene.
Ovaj dan obilježili smo malo ranije, u petak 18. ožujka, jer je ove godine 20. ožujka nedjelja.
Radionica je osmišljena prema hrvatskoj narodnoj bajci „Žabica djevojka“ koja potječe iz hrvatskog primorja. Ova bajka nalazi se u „Ilustriranim hrvatskim bajkama“. Bajka govori o djevojci koja se rodila zarobljena u tijelu žabice te zahvaljujući domišljatosti postaje kraljica.
Ova nas usmena priča uči i govori kako naša djeca trebaju biti voljena bez obzira na njihovu začudnost, bilo tjelesnu ili duhovnu. Trebamo ih pustiti da budu ono što jesu kako bi krenuli u onom pravcu kojim oni žele ići.
Ovu lijepu bajku pripovijedale su učenice IV.b razreda Ružica Kelava, Josipa Radoš, Marija Stanić i Petra Šola, a znatiželjna publika bili su učenici II.b razreda.
Nakon pripovijedanja djeca su pokazala koliko su pozorno slušala bajku tako što su uz pomoć smješka i ljutka odredila je li određena tvrdnja točna ili netočna.

Drugašići su dobili priliku odglumiti najzanimljivije prizore iz bajke.

Slijedila je kreativna radionica u kojoj su djeca izrađivala origami žabice, koje su postale zanimljiva igračka.
Učenicima je pružila priliku da na kreativan način pristupe obradi pročitanih djela i da se pritom dobro zabave.

FOTOGALERIJA

tekst i foto: Klaudija Klišanin-knjižničarka