NovostiSusret petih razreda s piscem Matkom Marušićem

https://osimtg.ba/wp-content/uploads/2020/05/matko_marusic_posjeta_2016.jpg

Povodom Dana škole, učenici petih razreda, u ponedjeljak 30. svibnja, imali su priliku upoznati književnika, profesora i znanstvenika Matka Marušića, učenicima poznatiji kao pisac knjige “Snijeg u Splitu”. Marušić je pričao o svom djetinjstvu koje je proveo u starom, težačkom dijelu Splita, Lučcu. Otkrio nam je tko su bili likovi iz istoimene knjige te kako...

Povodom Dana škole, učenici petih razreda, u ponedjeljak 30. svibnja, imali su priliku upoznati književnika, profesora i znanstvenika Matka Marušića, učenicima poznatiji kao pisac knjige “Snijeg u Splitu”. Marušić je pričao o svom djetinjstvu koje je proveo u starom, težačkom dijelu Splita, Lučcu. Otkrio nam je tko su bili likovi iz istoimene knjige te kako je uopće počeo pisati priče. Prisjetio se svoga djetinjstva i podijelio s djecom brojne anegdote i običaje staroga Splita.
Gospodinu Marušiću, iako dijete siromašnih doseljenika sa sela, djetinjstvo je bilo prekrasno i ispunjeno cjelodnevnom bezbrižnom igrom. On i njegov prijatelj Vjeko, danas poznati splitski arhitekt, bili su prilično nestašni. Ipak, bili su odlični učenici i siromaštvo ih nije spriječilo da uspiju u životu.
Pričao nam je o svojoj obitelji, supruzi i troje djece od kojih je svakome posvetio po jednu knjigu. ”Snijeg u Splitu” posvećena je najstarijem sinu Berislavu, „Plaču li anđeli?“ posvetio je drugom sinu Stjepanu Ljudevitu, a knjigu „Škola plivanja“ napisao je za svoju kćer Mariju Franku. Napisao je knjigu i za svoju suprugu,a trenutno piše knjigu ”za svoju dušu”. Osvrnuo se na važnost čitanja u razvijanju mašte, jezika, izražavanja i kulture.
Nakon zanimljivih priča, djeca su bila izrazito raspoložena za različita pitanja na koje je gospodin Matko s radošću i velikom dozom humora odgovarao, na sveopće oduševljenje.

Na samom kraju susreta učenici su Matku poklonili slikovnicu „Snijeg u Splitu“ koju su napravili prema pričama iz istoimene knjige te pismo za njegovog vjernog prijatelja Vjeku. Nakon zahvale djeca su dobila autograme i otišla vesela i obogaćena za novo iskustvo koje će sigurno pamtiti cijeli život.

FOTOGALERIJA!

Tekst i foto: Klaudija Klišanin, školska knjižničarka