NovostiPosjetili smo školsku knjižnicu

https://osimtg.ba/wp-content/uploads/2020/05/posjeta_skolskoj_knjiznici_2016.jpg

Tijekom mjeseca rujna i početkom listopada našu školsku knjižnicu posjetili su učenici I.- V. razreda koji u svom planu i programu imaju predviđen sat knjižnice. Prvi razredi matične škole obilazili su školske prostorije. Posjetili su i prostoriju knjižnice. Vidjeli su kako ona izgleda i čemu služi. Drugi, treći i peti razredi matične škole i područnih...

Tijekom mjeseca rujna i početkom listopada našu školsku knjižnicu posjetili su učenici I.- V. razreda koji u svom planu i programu imaju predviđen sat knjižnice.

Prvi razredi matične škole obilazili su školske prostorije. Posjetili su i prostoriju knjižnice. Vidjeli su kako ona izgleda i čemu služi.

Drugi, treći i peti razredi matične škole i područnih odjela Mokronoge, Oplećani, Sarajlije, Mandino Selo i Borčani, imali su školski sat u knjižnici. Upoznali su knjižnični prostor i školsku knjižničarku, izvore znanja i čemu oni služe. Naučili su razliku između knjižnice i knjižare, kako posuđivati, čuvati i vraćati knjige na vrijeme, što sve možemo raditi u knjižnici i kako se ponašati.

Peti razredi po planu i programu upoznaju se s referentnom zbirkom. Vidjeli su što spada u tu priručnu zbirku, gdje se u knjižnici nalazi i kako se njome služimo. Djeca su u grupnom radu kroz praktične zadatke vježbala kako pronaći određenu zbirku te kako se što lakše njome služiti razvijajući analitičko-istraživačke sposobnosti. Priručna građa je pomoć u učenju, samostalnom i istraživačkom radu, pisanju referata. Učenici su uvidjeli važnost bogate referentne zbirke te stjecanja navike samoobrazovanja.

U školskoj knjižnici PŠ dr. Franje Nevistića u Šujici također je bilo živo. I tamo su učenici drugog razreda upoznati s načinom posudbe knjiga i čuvanjem istih. Učenici trećeg i petog razreda imali su sat knjižnice na gore navedene teme.

Nakon održanih predavanja, knjižnica se više posjećuje u slobodno vrijeme. Djeca dolaze tijekom, prije i poslije nastave. Čitaju slikovnice, časopise, crtaju te se druže uz društvene igre.

FOTOGALERIJA

tekst: Klaudija Klišanin-knjižničarka; foto: K.Klišanin i učiteljice